top of page

Ali obstaja "zdravilo" za avtizem?

"Nismo se rodili zato, da trpimo. Rodili smo se zato, da uspemo. Če živiš v

suhem področju, to pomeni, da boš na svojem vrtu sadil rastline, ki

potrebujejo za svojo rast malo vode. Vendar, če boste dobili rastlino, ki

potrebuje veliko vode in ima rada mokra tla, je ne boste ubili. Zalivali jo boste

in za to porabili eno minuto od vaših 1440 minut na dan. Ker veste, da je

potrebno zelo malo vašega truda, da se bo sadika razvila v prekrasno

cvetlico. In tako je potrebno ravnati z otroki kot smo mi."

 

 

Starši na novo diagnosticiranih otrok se pogosto vprašajo:"Ali obstaja zdravilo?".

Trenutno ne poznamo 'zdravila' za avtizem. Vendar pa to ne pomeni, da ni mogoče ničesar storiti, da bi pomagali posamezniku z avtizmom. Poleg tega pa se je tudi naše razumevanje o avtizmu zelo povečalo od tedaj, ko so ga v zgodnjih 40. letih 20. stoletja prvič opredelili.

Na tem spletnem mestu boste našli opisane tudi nekatere intervencije – pristope in metode, ki so se pokazale kot uspešne pri obravnavi oseb z avtizmom ter zgodovino avtizma.

Ker je avtizem "spekter" motenj, vpliva na različne ljudi na različne načine. Zato je zelo težko posplošiti, kako se bo avtizem pri določeni osebi skozi čas razvijal. Posebno pomembno je, da se tega zavedamo pri obravnavi – četudi se bo nek pristop pri določenem posamezniku pokazal kot uspešen, ni nujno, da bo na isti način deloval tudi pri drugem posamezniku z avtizmom.

 

Simptomi in značilnosti avtizma se lahko tako pri otrocih kot pri odraslih kažejo na različne načine in v različnih kombinacijah. To pomeni, da dva otroka, ki imata oba enako diagnozo, lahko delujeta popolnoma različno in imata tudi drugačne sposobnosti.
 


Kljub splošnemu prepričanju, lahko nekateri posamezniki z avtizmom vzpostavljajo očesni kontakt,izkažejo naklonjenost, se nasmejejo in smejijo in pokažejo tudi veliko drugih čustev. Nekateri med njimi opravljajo odgovorne zaposlitve, so v partnerskem odnosu, se poročijo in imajo otroke. Tako kot vsi mi, se tudi posamezniki z avtizmom odzivajo na okolje tako na pozitiven kot tudi negativen način in se z odraščanjem spreminjajo.

Mnogi ljudje z avtizmom imajo posebno sposobnost, da se osredotočijo na detajle in da vzdržujejo visoko stopnjo koncentracije v kolikor jih to zanima. To pomeni, da lahko ljudje z avtizmom velikokrat dosežejo zelo visoko stopnjo strokovnega znanja na določenem področju. Otroci z avtizmom so lahko še posebej spretni pri učenju dejstev.

 

Večina oseb z avtizmom je zelo iskrenih in v kolikor razvijejo komunikacijske sposobnosti, lahko o stvareh poročajo izredno natančno in odkrito.

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page