top of page

Obravnava: pristopi in metode pri avtizmu

Za avtizem ni zdravila. Otroci avtizma nikoli ne "prerastejo". Vendar pa ob primerni obravnavi, podpori, terapijah in učenju, lahko otrok z avtizmom napreduje in se uči; lahko se zgodi, da se nekateri znaki avtizma celo omilijo. Pomaga, če otroka naučimo nekaterih veščin in vzorcev, da si zna sam pomagati v določenih, za njega stresnih, predvsem pa nepoznanih situacijah.

 

Vendar pa, tako kot ne obstaja določen in le en znak, ki določi, da ima otrok avtizem, ne obstaja le ena uspešna metoda, pristop, terapija in obravnava. Otroci se naučijo živeti v mejah njihove motnje, vendar pa za to potrebujejo posebej za njih izdelan, individualiziran načrt obravnave.

 

Za vas kot starša je razumljivo, da želite ukrepati takoj, ko ste izvedeli, da ima vaš otrok avtizem. Vendar pa je pomembno, da spremembe niso prehitre. Vaš otrok se je verjetno že naučil uspešno "sodelovati" z okoljem in vsaka sprememba je lahko zanj zelo stresna. Zato morate raziskati različne terapevtske pristope in si narediti načrt, preden boste le-to začeli izvajati.

 

Pomembno je, da se, ko se odločate za primerno obravnavo, oskrbite s kar največ informacijami. Naleteli boste na mnenja za in proti, in vse to lahko na prvi pogled izgleda kot eno velika zmešnjava. Vendar pa se zavedajte, da vi najbolje poznate svojega otroka in ste zato zelo pomembni člen pri sprejemanju odločitev, kaj in na kakšen način se bo otroka obravnavalo. Vi živite s svojim otrokom vsak dan; poznate njegove potrebe in le vi ste tisti, ki najbolje poznate "otrokov avtizem".

 

Da se boste lažje odločili med pristopi, si lahko na naslednjih straneh preberete več o nekaj priznanih obravnavah, ki so bile razvite za osebe z avtizmom.

 

Zaupajte svojemu instinktu pri odločanju med možnostmi, zavedajte pa se, da so ljudje z avtizmom v prvi vrsti, kot vsi drugi, osebnost zase.

 

 

Klikni na spodnje povezave za več informacij:

bottom of page