top of page

Preden izberete pristop

Dandanes obstaja ogromno različnih pristopov za ljudi z avtizmom. Njihovi starši in strokovni delavci imajo pogosto težavo, za katerega se odločiti oz. kateri bi bil najboljši za posameznika.

 

Pomembno je, da se pred uporabo pristopa s pristopom čimbolj seznanite. Vsak pristop mora biti pozitiven, graditi mora na posameznikovih spretnostih in pomagati mora odkriti posameznikove potenciale, povečati motivacijo in zagotoviti nove priložnosti.

 

Na spletni strani organizacije Research Autism lahko najdete samostojen in nepristranski seznam/slovar vseh intervencij, ki se uporabljajo za osebe z avtizmom. Slovar vključuje podrobnosti o pristopu, cenah, kaj naj bi naslavljal in podrobnostih o morebitnih raziskavah in dokazih o učinkovitosti posameznega pristopa.

 

 

Priporočamo

  • Bodite skeptični do vseh pristopov, ki trdijo, da »ozdravijo« avtizem. Starši otrok, ki so pravkar dobili diagnozo so lahko še posebej zavzeti in bi poskusili karkoli. Avtizem je vseživljensko stanje in čeprav lahko z nekaterimi pristopi vplivamo na omejitev težavnih vedenj in z njimi razvijamo določene spretnosti, kar otroku in družini olajša vsakodnevno življenje, bo otrok vse življenje potreboval določeno podporo in pomoč.

 

  • Ne sklepajte prehitro sodb o določenem pristopu, ki ga uporabljate krajši čas. Spremembe v vedenju so lahko začasne ali pa počasne, zato je najbolje, da učinkovitost pristopa testirate v daljšem časovnem obdobju, preden se odločite ali je za posameznika primeren ali ne.

 

  • Bodite pozorni kadar vam rečejo, da lahko posameznik napreduje le ob uporabi točno določenega pristopa. Vsaka oseba je drugačna in kar deluje za nekoga, morda ne bo delovalo za drugega. Možno je tudi, da posameznik napreduje brez uporabe kakršnega koli strokovnega pristopa. Določeni pristopi lahko pomagajo pri enostavnejšem in hitrejšem razvoju.

 

  • Bodite pozorni kadar vam rečejo, da je določen pristop edini in najboljši pristop in da se ga ne da kombinirati z drugimi pristopi. Veliko pristopov je združljivih in se jih lahko uporablja skupaj z ostalimi pristopi, da dosežemo najbolj razumljiv podporni sistem za posameznika z avtizmom.

 

 

 

Kliknite na povezave za več informacij:

bottom of page