top of page

Od senzorja do svetovnega spleta

poletni tabor prilagojen za učence z Aspergerjevim sindromom

 

Ljubljana, Fakulteta za elektrotehniko, od 26. do 30. junija 2017

Načrtajmo, zgradimo in sprogramirajmo elektronski senzorski sistem in ga povežimo v internet stvari.

Elektronika je na vsakem koraku prepletena z našim vsakdanjim življenjem. Od vašega rojstva naprej vam je dana v uporabo in zdi se, kot da je prisotna že od zmeraj. Ali ste se kdaj vprašali, čemu služijo vsi miniaturni elementi, ki ste jih videli, ko ste razstavili odsluženo elektronsko napravico?  Vas mogoče bolj zanima, na kakšne načine lahko s senzorji zaznavamo temperaturo, vlago, zračni tlak? Ali pa ste bolj naklonjeni programiranju in želite raziskati, kako pridejo podatki od senzorjev do spletnih strani z vremenskimi napovedmi?

Kaj bomo počeli?

Na taboru bomo na enostaven način pokukali v svet elektronike, od senzorjev in drugih enostavnih elektronskih elementov do mikroprocesorjev. Lotili se bomo načrtovanja, izdelave in programiranja preproste elektronske naprave, ki bo s senzorji zajemala okoljske parametre vaše sobe (temperatura, vlaga in osvetlitev), obdelala rezultate in jih pošiljala v svetovni splet. V ta namen boste tudi sprogramirali sodobno spletno stran, ki bo te podatke prikazovala in bodo tako ves čas na dosegu vaše roke. Vezje bomo preizkusili in izmerili njegove lastnosti. Na koncu boste domov odnesli svojo prvo v splet povezano elektronsko napravo, za katero se boste lahko pred svojimi prijatelji ponosno pohvalili, da razumete kako deluje, saj ste jo izdelali sami. Napravo boste napajali solarnim USB polnilcem.

PONEDELJEK     

Povezava senzorjev z elektronskim sistemom in programiranje

TOREK            

Načrtovanje in izdelava elektronskega vezja

SREDA            

Programiranje spletnih strani

ČETRTEK        

Preizkus delovanja, evalvacija in umerjanje senzorjev

 

PETEK 

Ekskurzija v podjetje BISOL Group, ki je edini slovenski proizvajalec fotonapetostnih modulov in druge solarne opreme.

Program se izvaja vsakodnevno med 9. in 15. uro.

Program tabora

Zakaj tabor prilagojen za otroke z Aspergerjevim sindromom?

Fakulteta za elektrotehniko vsako leto organizira poletne delavnice, na katere se prijavijo tudi otroci z Aspergerjevim sindromom. Običajno ti otroci sodelujejo na naših delavnicah z drugačno intenzivnostjo kot ostali, tudi rezultati in izdelki največkrat presežejo tako zahteve kot pričakovanja naših mentorjev in pedagogov, kar za pedagoge predstavlja še dodaten izziv. Da postanejo otroci z Aspergerjevim sindromom pogosto uspešni inženirji, se še predobro zavedajo v tujini, medtem ko v Sloveniji še niso dobili ustrezne podpore šolskega sistema, ki bi jim omogočila izobraževanje na drugačnem nivoju od ostalih oseb s posebnimi potrebami. Primanjkuje tudi dodatnih tehničnih vsebin zanje, starši teh otrok pa niso dovolj seznanjeni z možnostmi izobraževanja na tehniškem področju oz. razvijanja inženirskega potenciala. Alumni klub Fakultete za elektrotehniko želi stopiti korak naprej. S svojim prispevkom želimo otrokom z Aspergerjevim sindromom omogočiti udeležbo na poletnih delavnicah s področij sodobnih tehnologij.

 

Komu je tabor namenjen?

Tabor bo prilagojen učencem zadnje triade osnovne šole, ki jih še posebej zanima področje elektrotehnike, in imajo diagnozo Aspergerjev sindrom.

 

Koliko nas bo?

10 udeležencev in 4 mentorji, pri delu pa nam bodo pomagali tudi študenti in strokovnjaki s področja specialne pedagogike.

 

Kdaj?

Tabor poteka med 26. in 29. junijem 2017 od 9. do 15. ure.

Kaj potrebujem?

Veselje do elektrotehnike in računalništva. Vse potrebne materiale dobiš na taboru, prav tako bo poskrbljeno za malico in kosilo.

 

Kje in kako se lahko prijavim?

Izpolnite spletno prijavnico na povezavi: PRIJAVA. Po prejemu prijavnice vas bomo kontaktirali in se z vami tudi osebno pogovorili o možnosti udeležbe na poletnem taboru.

 

Kakšna je cena?

Simbolična kotizacija (in prijavnina za resnost prijave) je 25 Eur za udeleženca. Tabor je v celoti pod pokroviteljstvom Alumni kluba Fakultete za elektrotehniko in v soorganizaciji podjetja BISOL Group.

 

Kotizacija za udeležbo na taboru vključuje kritje naslednjih stroškov:

  • udeležba na izbrani delavnici,

  • ves material za izdelavo senzorskega sistema, ki ga po koncu tabora udeleženci odnesejo domov,

  • strokovna gradiva,

  • malica in kosilo vsak dan,

  • avtobusni prevoz na ekskurzijo,

  • ogled podjetja BISOL Group,

  • osnovno nezgodno zavarovanje za čas trajanja poletnega tabora.

 

Kje lahko dobim dodatne informacije?

Na telefonski številki 01 4768 228 ali 01 4768 114, lahko pa nam tudi pišete na poletnitabor@fe.uni-lj.si.

Informacije o sprejemu vašega otroka na tabor, o možnih prilagoditvah in možnosti nastanitve (ob dovolj velikem številu interesentov) dobite v Svetovalnici za avtizem na 051 441 852 in info@avtizem.net

bottom of page